som er ansvarlig for å unngå kollisjon mellom to båter
Opplæringsprogrammer

Hvem er ansvarlig for å unngå kollisjon mellom to båter

COLREGS forklart

Kollisjonsforskrifter (COLREGS) Forklaret

Vi elsker å båt, som mange andre mennesker rundt om i verden. Denne kjærligheten til havet og andre vannveier fører uunngåelig til overfylte områder hvor du, akkurat som i en bil, trenger å kjenne kjørereglene.

savvy navvy brukere befinner seg regelmessig på seiling eller båttur i travle farvann, delt med alt fra svært manøvrerbare små fartøyer til store urokkelige tankskip. Å unngå en kollisjon eller en nestenulykke står høyt på vår liste over sikkerhetsprioriteringer , og det er derfor vi alle trenger å kjenne til og overholde COLREG-ene.

Hvor kom båtkollisjonsbestemmelsene fra?

Kollisjonsregler for sjøfolk begynte å bli kodifisert for århundrer siden, og dagens kollisjonsforskrift ble lov i de fleste land i regi av IMO på begynnelsen av syttitallet. Oppdatert eller forstørret et par ganger siden, de kommer nå på seks offisielle språk. Mange land publiserer lignende regler for indre vannveier, og det er modifiserte COLREG -er for yacht- og jolle -racing. Det er viktig å forstå at COLREGs er loven og ikke en retningslinje, og de gjelder selv om det faktisk ikke har skjedd en kollisjon. Det er også viktig å forstå at overtredelse av COLREG kan være straffbart i de verste tilfellene. Alle fartøyer i et møte er til syvende og sist forpliktet til å unngå en kollisjon, inkludert den som er “Stand On” .

Strålende navigasjonsapp tydelig designet av folk som forstår hva båtfolk egentlig trenger. Passasjeplanleggingen er ypperlig med tanke på forventet vind og tidevann på det foreslåtte tidspunktet for avgang, og gir deg råd om vind og tidevann er i din favør. Én navigasjonsapp som gjør alt.
Ross Lucas-Young - savvy navvy Abonnent

Ross Lucas-Young

Prøv det gratis

Reglene begynner med en enkel forklaring på hvem som gir etter og hvem som står på når to fartøyer nærmer seg hverandre, men innen tiden er synlighet, fremdriftsmetoder, trekk, kommunikasjon, signalering, lys, slep og skyv, fiskebåter, forankrede fartøyer osv. dekket, vil det ikke være noen overraskelse at barbeins -versjonen i Storbritannia er over 12 500 ord. Den amerikanske kystvaktens versjon av reglene, som inneholder innlandsregler og mange tabeller og diagrammer, går til nesten 4 ganger så mange ord, selv om begge følger samme struktur med 41 regler og 5 vedlegg.  

Ingen av oss begynte å seile for å lære tusenvis av ord utenat, men COLREG-er er livsviktige og må forstås. Løsningen er ikke å se på læring av COLREGs som en lese- eller studieoppgave, men som noe som regelmessig må øves og friskes opp. Det tar bare 10 minutter å forklare noen hvordan man hopper ut av et fly og åpner en fallskjerm, men ingen ville drømme om å gjøre det uten å bruke dager på trening og øving på bakken. På samme måte hjelper det å lære COLREGs ved å kombinere lesing med fysisk trening oss til å absorbere informasjon og sikre at når det andre fartøyet nærmer seg, vet vi hva vi skal gjøre.

To yachter krysser - kjenn kjørereglene

De 41 kollisjonsreglene

De 41 reglene er delt inn i fem deler.

  • Del A inneholder de generelle reglene som sier at COLREGs gjelder for alle fartøyer, at ytterligere spesielle regler kan gjelde i havner, havner eller i innlandet eller for krigsfartøyer eller fiskeflåter.
  • Del B er sannsynligvis den mest brukte delen for savvy navvy kunder, ettersom den fastsetter styrings- og seilingsreglene. Det begynner med å ta for seg utkikksoppgaver, fartøyets hastighet og radarbruk, sikt, trange kanaler og trafikkseparasjonsordninger. Den fastsetter regler for vikeplikt, stå på, forbikjøring og kryssing først for fartøyer i sikte av hverandre og deretter for de i en situasjon med begrenset sikt. Regel 12 stiller noen ekstra krav til seilfartøy, da vindretningen i forhold til hver båt må tas i betraktning.
  • Del C om lys og former handler i hovedsak om kommunikasjon. Den fastsetter båtens plikter til å vise lys om natten og former om dagen for å gi viktig informasjon til andre sjøfolk , og signalisere type fartøy og type aktivitet som pågår. For å understreke det faktum at reglene gjelder for alle fartøy uansett størrelse, spesifiserer regel 25 til og med at en robåt skal ha en fakkel. Det er regler for fiskefartøy, motordrevne fartøyer, slepebåter og losbåter og til og med sjøfly. Vedlegg I inneholder tekniske detaljer for lys og former.
  • Del D fortsetter temaet kommunikasjon, men denne gangen ved hjelp av lyd- og lyssignaler, og gir ganske detaljerte instruksjoner om hvordan man signaliserer tiltenkte manøvrer, spesielt når sikten er begrenset. Vedlegg II omhandler signaler for fiskefartøy i umiddelbar nærhet, vedlegg II har tekniske detaljer om lydapparater og vedlegg IV legger til flere detaljer om nødsignaler.
  • Den siste delen, E, omhandler unntak fra reglene som ble gitt til enkelte fartøyer som var før introduksjonen. I 2013 ble det lagt til 3 nye regler om revisjonskrav som bringer den nye totalen til 41 regler.

Det er ingen veier på åpent hav, og som designerne av savvy navvy 's rutingalgoritme er godt klar over, navigasjon er mye mer kompleks enn for kjøretøy på land. Reglene spenner fra generelle prinsipper som å holde utkikk, til detaljerte instruksjoner angående fartøyets prioritet - Kraft / Seil / Fiske / Dybgang begrenset / Ikke under kommando / Begrenset i evne til å manøvrere.

Hva er den beste måten å lære kollisjonsforskriften på?

Som allerede nevnt, er det usannsynlig nok å lese gjennom selve reglene. Det er en hel bransje av kurs og forskjellige materialer som videoer og flash-kort for å hjelpe deg med å absorbere detaljene og være klar til å gjøre det til handling. COLREGs dekkes også i kvalifikasjonskurs for seiling eller motorbåt. Vår ambassadør Oliver Cotterell fra OC Marine får alltid elevene sine til å lære seg reglene 1-19 først, siden det er de mest sannsynlig at de vil bruke på vannet.

Det viktigste tipset er imidlertid å øve. Diskuter situasjoner med mannskapet ditt. Se på hva andre gjør på vannet. Frisk opp hukommelsen fra tid til annen. Ikke vær en ti-minutters fallskjermhopper!


Nå som du kjenner kjørereglene, planlegg din neste tur med savvy navvy . Har du problemer med å huske hvilken side av båten som ligger bakbord ? Hvilken side er styrbord?

savvy navvy , båtappen som samler all viktig marin informasjon på ett sted. Med globale kart, vind- og værmeldinger, tidevannsgrafer, GPS-sporing, automatisk værruting og informasjon om marina og ankerplass. Det er som Google Maps for båter.

Inspirert til å komme på vannet? Start din gratis prøveversjon i dag.